október 30, 2011

Mikulás csizmák 2011. - részletes leírás

Ígéretemhez híven részletesen leírom, hogyan készülnek a csizmák.
Nagyon szépen köszönöm a kapott gombokat!! Óriási nagy segítség volt ez nekem! Idén is többféleképpen variáltam a csizmákat, sőt varrtam jobb- és ballábasokat is.
Örömmel jelentem, hogy már kb. 70 csizmám készen is van. A mai délutánt arra szántam, hogy egy csizma varrását lépésről lépésre megmutassam. Igyekeztem az elkészült képek közül a legjobbakat feltenni, hogy minden jól látszódjon...
(A variációkat is befotóztam, hamarosan azokból is feltöltök majd, hogy velem együtt tudjatok örülni.)

A bevezető után akkor jöjjön a lényeg, íme:

Ilyen lett készen a mintadarab:


Alapanyagok:
  • sötétbordó keményített, vastagabb vászonanyag
  • fehér poláranyag
  • fehér és bordó cérna, fehér hímzőfonal
  • színben, formában, anyagában és méretben illő gombok
  • a körvonalak rajzolásához eszköz (pl. jelölőfilc, jelölő ceruza, szappan, szabókréta)
Tippek:
  • A csizma alapját képező vásznat nem szükséges előre beavatni, csak abban az esetben, ha később biztosan ki lesz majd mosva. Szövéskor a vászon erős feszítésnek van kitéve, ezért később, vízben áztatva ellazul, vagyis "összeugrik".
  • Keményített anyagot használva a kiscsizma szebb és jobb tartású lesz, kevésbé gyűrődik.
  • Ha nincsen keményített vászon a rongyoszsákban, akkor ezen is lehet segíteni. Kereskedelmi forgalomban is lehet kapni keményítőt, pl. drogériákban, de nyugodtan nézzünk kicsit hátra: nagymamáink még ismerték a keményítős víz előállításának egyszerű titkát, pl. krumpli főzővizét használták. Csak frissen elkészült lé jó. A kikeményített anyagot szerencsés nedvesen (nem vizesen) vasalni. Nem szabad túl forró vasalóval vasalni a keményítős anyagot, mert a keményítő miatt az anyagon barnás elszíneződést fogunk látni. És ha kivasaltuk, ne teszteljük, hogy tényleg édes-e! :)
  • Ha a gombok közt keresgélünk, akkor jó figyelni arra, hogy lapos gombot válasszunk, hiszen a füles gombok eléggé kiemelkednek a felületről.
  • Azért választottam fehér színű polár anyagot, mert ez a hó színét idézi.

Előkészületek:
  1. A vászonanyagot kiterítjük (ha szükséges, simára vasaljuk), majd párban (!) átrajzoljuk a sablon körvonalát a szükséges mennyiségben + kiszabjuk a csizmadarabokat (én meg is jelöltem a hátoldalon).
  2. A polár anyagból egyik szélén egyenes, másik szélén hullámos csíkokat vágunk.
  3. A színoldali csizmafél felső szegélyére rágombostűzzük a polár anyagot némi ráhagyással.
  4. Összegyűjtjük azokat a gombokat, amiket fel szeretnénk használni.



A varrás:

1) A felső szegély elkészítése
A szegélynek először a felső oldalát varrjuk végig (2x), majd következik az alsó oldal rögzítése (1x). Ezután levasaljuk és a felesleges részt levágjuk.




Tippek:
  • Ha a hátoldalról kezdjük varrni a felső szegélyt, akkor a bordó csizmalap nem fog kilógni a fehér polár anyag alól.
  • Érdemes a felső szegélyt kétszer is végigvarrni, mert a vászon nagyon foszlós. A második varrásvonalat én már a színéről varrom.
  • A polár szegély alsó oldalát egyszer varrom végig. Bár eredetileg azt találtam ki, hogy a szegély alsó oldalát nem varrom le, hanem lifegőre hagyom (szerencsére a polár anyag széle nem foszlik) és gombbal rögzítem majd, de aztán meggondoltam magam, mert a polár anyag kissé nyúlik, ezért a rövidebb oldalak levarrásakor problémát okozott.
  • Érdemes le is vasalni a szegélyt, mert így egyenletes felületet kapunk. (Nem szabad túl forró vasalóval vasalni, mert megolvad! Tudtátok, hogy polár anyagot pl. zacskók újrafelhasználásával készítenek?)

2) A kiegészítő elemek rögzítése
Kiegészítő elemként ezen a mintán egy kis zseb van, egy szívecskés gombbal és hímzőfonalas masnival.
Először kiválasztottam egy pár kerek, lapos gombot, ami színben és méretben megfelelő, majd kivágtam a polár anyagból egy darabot a zsebnek, illetve választottam egy szív formájú gombot.
A szegélyes csizmára felvarrtam a gombokat. Ezt követően a kis darab polár anyagra (ebből lesz a zseb) is felvarrtam a gombot.
Gombostűvel a megfelelő helyre rögzítettem a szívecskés zsebet, majd varrógéppel körbevarrtam a zseb oldalát (természetesen felül kihagytam egy kis nyílást, hiszen ez nem folt lesz, hanem zseb).





Tippek:
  • Mivel cikcakk öltést kevésbé gyakorlottaknak nem túl egyszerű megerősíteni, ennek elkerülése végett azt javasolhatom, hogy hagyjatok hosszú szálakat a varráskor és a hátoldalon a felső- és alsó szálat dupla csomóval kössétek össze. Persze lehet a szokásos oda-visszavarrással is megerősíteni a cikcakkvonalat!
  • A masnira kötött hímzőfonalat vasalóval jól lelapítottam, mert tapasztalatom szerint így kevésbé valószínű, hogy kibomlik.

3) A csizma hátoldalának előkészítése
A csizma hátoldala nem díszített, ezért csak a felső szélét kell beszegni. Érdemes a foszlósság miatt ez esetben is kétszer cikcakk öltéssel végigvarrni.



4) A csizma két lapjának összevarrása
A csizma két lapját egymásra fektetjük (fonákot fonákra). Kétszer cikcakk öltéssel végigvarrjuk a csizma oldalát. Ezt követően a kilógó szálakat levágjuk, majd vasalóval kisimítjuk a varrás okozta hullámzást.



Tippek:

  • Az első körbevarrás után én egy kis kézimunkaollóval kijavítgattam a hibákat (lehet, hogy ez kizárólag az én sajátosságom, de nekem az anyagok icipicit elmásztak egymáshoz képest itt-ott, tipikusan pl. a talprészen kb. fél mm-t /amennyivel felül is el lettek csúsztatva a szegély miatt!!/, úgyhogy én ott levágtam a lelógó részt és újraszegtem az adott darabot). Ezután a másik oldalról megint körbeszegtem a csizmát.
  • A belső tűzést a széltől egy talpszélességgel beljebb készítettem.
  • A kész gombos-zsebes csizmát úgy a legjobb vasalni, ha egy puha törölközőn vagy egy többször összehajtott, de még így is nagyobb darab polár anyagon vasaljuk hátoldalról, mert így a zseb vagy szívecske vagy gomb belenyomódik alulról az anyagba és nem fog a hátoldalon kifényesedni, ahol kinyomódna.
  • Ha szöszleszedő hengert görgetünk végig a polár anyagon, kicsit felbolyhosodik megint.

Ezzel készen is vagyunk! Ugye, hogy nem is olyan nehéz?
Remélem, hogy idén is éppolyan boldogan veszik majd kézbe a gyerekek a kórházakban, mint a tavalyiak...

5 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy!!! Köszönöm a leírást :o)!
    Ha szükséged van még gombokra, szólj nyugodtan :o)!

    VálaszTörlés
  2. Drága Timi!
    Nagyon-nagyon köszönöm a gombokat, amiket küldtél!! Szerencsére kaptam máshonnan is és így már elég lesz.
    Szeretettel: Maminti, a kicsi zöld tündér

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó, hogy ilyeneket készítesz! :o)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm a nagyid gombjait, Bubu! Ez annyira kedves dolog volt tőled!!!
    Szeretettel: Maminti, a kicsi zöld tündér

    VálaszTörlés
  5. Igazán szívesen! Jó helyre mentek! Jó lett volna, ha többet is tudok küldeni, remélem volt közte olyan, amit föl tudtál használni! :o)

    VálaszTörlés