augusztus 23, 2011

Cukros díszített dobozok

A dobozokat ajándékba készítettem és apró, mézes cukrokat rejtenek. Többféle formájú és méretű papírdobozt is lehet kapni.
Többen kérték tőlem, hogy adjak meg lelőhelylistát, ezért a bejegyzés alján eleget teszek a kérésnek.

Minden doboz alját és tetejét zsákvászonnal borítottam.
  1. A zsákvászonra ráragasztottam a kétoldalú ragasztóból egy-egy négyzetet.
  2. Belekarcoltam egy hegyes 2H-s ceruzával a doboz aljának és tetejének körvonalát, majd kivágtam a formát.
  3. A kétoldalú ragasztóról óvatosan lehúztam a védőfóliát és ráragasztottam a ragasztós zsákvászon formát a megfelelő helyre. Ügyelni kell arra, hogy a doboztető kissé nagyobb, mint az alj!
1. doboz

Az első doboz oldalát szélesebb szaténszalaggal díszítettem. Szép drapp színűt választottam, ami harmonizál a szegéllyel.
A szaténszalagot egyszerű stiftes papírragasztóval ragasztottam fel. A szaténszalaggal borított dobozalj már tökéletesen illeszkedett az egyébként némileg lötyögő doboztetőhöz.

2. doboz


A második dobozhoz egy vastagabb szegélyt választottam. A szegélyt ez alkalommal is stiftes papírragasztóval ragasztottam és pont úgy illesztettem össze, hogy összeérjenek (ne fedjék egymást).
Ahhoz, hogy a doboztető ne essen le, egy egészen vékony szaténszalagot fűztem át a szegélyen (egy nagyobb tompa hímzőtűbe könnyen be lehet fűzni a szalagot és a tűvel már bele lehet ölteni a szegélybe).

3. doboz

A harmadik dobozt csipkeszegély díszíti. Szintén stiftes papírragasztót használtam, s mivel a csipke igen vékony, ezért átfedéssel ragasztottam fel a papírdobozra.
Kihasználva a csipke lyukacsos jellegét, a doboz hátulsó felén a doboztetőt és aljat vékony szaténszalaggal kötöttem össze (egy-egy lyukon keresztül fűztem át a szaténszalagot és csomóra kötöttem). Ezt követően az elején is ugyanúgy a tető egy lukán, illetve az alj egy lukán átfűzve a szaténszalagot, szép masnit kötöttem rá.

4. doboz

A negyedik dobozhoz egy narancssárga/fehér szegélyt használtam. A doboz tetejét és alját ezúttal ugyanazzal a szegéllyel rögzítettem egymáshoz, úgy, hogy elfedtem az összekötő szakasz végeit a doboz oldalát díszítő szegélydarabokkal. A doboz elülső végeit szaténszalaggal kötöttem össze, hogy ne tudjon kinyílni.

Lelőhelyek:
  • papírdobozok: Hobbyművész bolt (honlap itt) ; kb. 200 Ft/db
  • szalagok, szegélyek, csipke: Röltex

augusztus 21, 2011

Füzetborító (kovácsoltvas minta alapján) - félkész

Újabb kovácsoltvas minta alapján készült hímzéssel gazdagodott a gyűjteményem.

Budapesten élek, ami egy csodaszép város. Bébiszitter voltam Londonban, kb. 1,5 évig és lehet, hogy nagyon elfogult vagyok, de nekem a mi fővárosunk sokkal-sokkal jobban tetszik. Büdi és hát vannak hibái, de én szeretek egy csomó mindent benne: például az épületeket, a parkokat, hogy mindenfelé találunk kincseket, még a leglepusztultabb helyen is vannak rejtett szépségek.

Most egy gyönyörű hídon sétálva gyűjtöttem be egy újabb mintát:

Igen, ez az épülő Margit hídon közlekedő villamos felsővezetékét tartó oszlop teteje. Annyira szép!! És nagyon tetszenek a lámpaoszlopok is!


Most madárhinta lett belőle és füzetborítóhoz fogom felhasználni hamarosan:

Sajnos nem tudok jól rajzolni, de ez a madár aranyos lett, ugye?

augusztus 16, 2011

Kalapos lány (2) - félkész

Elkészült egy újabb bluework hímzésem:


Itt is a szokásos átmásolási technikával dolgoztam.
A minta textilre átrajzolásának leírását (transzferceruzás technika) megtalálod ITT!

A hímzéshez visszaöltést (backstitch) használtam:


A kalapon lévő virághoz pedig lazy daisy öltést használtam:


augusztus 12, 2011

1. blogszülinap



Örömmel értesítelek benneteket, hogy a 100. bejegyzésem a blogszülinapomat hirdeti. Az elmúlt egy év alatt sok dolog történt velem. Sok jó. Eltartott egy ideig, míg meg mertem magam mutatni az interneten és most örülök, hogy belevágtam. Rengeteg kellemes élmény ért! Azt hiszem, ez az egy év kicsit meg is változtatott: nyitottabb, érzékenyebb lettem és már nem furdal a lelkiismeret, ha a szabadidőmből lecsípek csak magamnak is valamennyit. Elkezdtem kreatív blogokat olvasni és többet hímzek, mint korábban. Megnyugtat a kézimunkázás. A blogolás arra is rávezetett, milyen fontos a munkáim dokumentálása, hiszen így nem csak a szívembe vésődött emlék marad az elreppent ajándék, hanem fotók és leírás is marad róla.

Minden olvasómnak nagyon szépen köszönöm a rengeteg biztatást, a kedves hozzászólásokat, a díjakat! Hálás vagyok a visszajelzésekért!

Mivel időről időre lehetőségem adatik kézműves foglalkozásokat tartani gyerekeknek, ezért korábban kifejezetten olyan honlapokat látogattam, amik adott technikákat mutattak be vagy amik inspirációt adtak egy-egy foglalkozáshoz. Éppen ezért a kezdetek kezdetén úgy indultam neki a blog írásának, hogy valami hasonlót szeretnék én is nyújtani, azaz részletes leírásokat szerettem volna biztosítani másoknak, akik esetleg csak a mi édes anyanyelvünkön beszélnek. Az egy év alatt megtanultam egy csomó dolgot a blogírással kapcsolatban és rájöttem mennyi értékes magyar nyelvű blog létezik, amikről régebben nem is tudtam! Nagyon köszönöm a ti munkáitokat is!

Az eddigi visszajelzések alapján úgy érzem, elég jó úton járok. A kérdőívet azért állítottam össze, hogy némi eligazítást adjon nekem a blogommal kapcsolatban. Nagyon szépen köszönöm, ha kitöltöd nekem!

Blogszülinapom alkalmából játékra invitállak benneteket.

A szabályok a következők:
* hagyj egy üzenetet nekem, ennél a bejegyzésnél és
* kérlek, tölts ki nekem a blogról egy rövid kérdőívet: ITT

* + örülnék, ha rendszeres olvasóm lennél, de ez nem feltétel
* + légyszi, jelöld meg, melyik ajándéknak örülnél inkább
* + ha van blogod, örülnék, ha kitennéd a hírt az oldalsávba


Két ajándék közül lehet választani kedves meglepetésként:
1) Egy hímzett borítós füzet


2) Egy magyar motívumos kis falvédő


A játék lezárása: szeptember 15., csütörtök
Sorsolás: szeptember 16., péntek

Jó játékot kívánok mindenkinek!

Füzetborító (kovácsoltvas minta alapján)

Mostanában sétáim alkalmával fényképezőgépet is vittem magammal. Budapest utcáin sétálva kovácsoltvas mintákat is gyűjtöttem.

Ennek a munkámnak a hímzéséhez egy budai erkély korlátjának mintáját használtam.

Ez az eredeti kép:


Ilyen lett a hímzés:


A kész füzetborító:


augusztus 10, 2011

Magyar motívumos kis falvédő

Elkészült a falvédőm:


A hímzés:
* a hímzés részleteiről ITT olvashatsz!


A kész falvédő képekben:

1) Felső harmad




2) A ceruzatartó rész (középső harmad)



3) Jegyzettartó (alsó harmad)


augusztus 01, 2011

Darazsas párna

... és még egy édes szülinapi párna ...
(szuper a nyár: egyik szülinap a másik után)

Megmutatom: