július 24, 2012

Gyöngyvirágos párna (Pillow with lily of the valley)

Biztos hihetetlen, de én igazi tündérmesével találkoztam a való életben (mármint ahogyan megismerkedett egy ifjú hölgy egy fehér paripás lovaggal). Nemrég eljegyezték. Persze boldog és szívből kívánom neki a legjobbakat, mert ő tényleg nagyon-nagyon megérdemli, hiszen egy igazán kedves, mosolygós, végtelenül jólelkű tanárunkról van szó! (A diszkréció miatt nem szeretnék többet elárulni, pedig ez egy bájos történet.)
It's may be incredible, but I faced a fairy tale in real life (I mean the way, how a young lady met a knight on white horse). She has just got engaged. Of course, she is happy and I wish her the best, because she really, really deserves it. This young lady, who was our teacher is so nice, so smiling and she is noble indeed! (I want to be discreet, that is why now I do not want to reveal more, but it is a charming story.)

Hamarosan a szülinapját is ünnepli (majdnem egybeesik az enyémmel), de mivel külföldre költözött és a héten Budapesten van, így ma gyorsan megvarrtam a párnát.
Soon she will celebrate her birthday too (it almost coincides with mine). Since she moved abroad and in this week she is in Budapest, so I quickly sewed the pillow today.

Ilyen lett a párna:
The pillow became like this:


A hímzés drapp kongré alapra készült. A minta hófehér gyöngyvirágcsokor, mely zöld levelekkel díszített és egy barna masni fogja össze.
The embroidery is made on beige aida. The sample is a bouquet of the valley's white lilies, with green leaves and decorated with a brown bow.


A párnát világoszöld vászonnal készítettem. A hímzés mérete miatt még egy plusz szegélyt varrtam a varrásvonalra. Úgy éreztem, így jobb az osztása. Szerettem volna még plusz szalaggal vagy fagombokkal kitölteni a fennmaradt teret, de Lili lányom lebeszélt róla. Azt javasolta, hogy hagyjam így, mert finom puha töltésű, ezért jó aludni egy ilyen párnán, a gomb meg kényelmetlenné tenné az alvást. Ilyen komoly érveket muszáj volt figyelembe vennem...
I used light green linen for the pillow​​. Due to the size of the embroidery, I sewed an extra border onto the seam line. I felt, maybe it makes the division better. I planned to apply some satin ribbon or wooden buttons to fill the remaining space with, but my daughter, Lily dissuaded me. She suggested not to sew anything else onto the pillow. She said that since I filled the pillow with soft polyfil, so it's good to sleep in such a cushion. The button would make it uncomfortable to sleep. It was such a strong argument to take into account...


Ha olvassák ezt a bejegyzést, akkor ezúton is kívánok a párnak nagyon sok boldogságot!!
If the couple read this post, then I would like to wish them happiness for their life together!!

július 08, 2012

Díjat kaptam - Liebster Award

Az a megtiszteltetés ért, hogy díjat kaptam Gablentől.


Nagyon szépen köszönöm!

Ez nem egy szokványos díj, mármint a tekintetben, hogy kicsit hosszadalmasabb, ugyanakkor izgalmas is, érdekes is. Első nekifutásra az jutott eszembe, hogy többek kiírták a blogra, köszönik, de nem kérnek több díjat. Hát, megértem őket és ez alkalommal tényleg sok időt elvesz a továbbadás - mégis úgy érzem, megéri. Én, a magam részéről örülök, hogy feltehetek néhány, engem valóban érdeklő kérdést. Remélem, hogy megválaszoljátok!

Akkor, vágjunk bele: a díjjal együtt járó szabályok a következők:
  1. Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról.
  2. A jelölő mindegyik kérdésére válaszolni kell.
  3. 11 kérdést kell feltenni a jelölteknek.
  4. 11 embert meg kell jelölni és linkelni.
  5. Nincs visszaadás/visszajelölés.

Nézzük először a 11 dolgot rólam:
  1. Két tündéri lány mamija vagyok, akiket egészen másképp nevelgetek, mint ahogyan engem neveltek. (Engem észérvek mentén, racionálisan neveltek, én meg főleg szívvel nevelek.)
  2. Elbűvöl, ha valaki olyan figyelmes velem, mint egy igazi lovag.
  3. Szeretek énekelni a református énekeskönyvből és szeretek orgonazenét hallgatni.
  4. Szeretek másoknak segíteni, ami mélyen a gyerekkoromból ered. Nagyon jó érzéssel tölt el.
  5. Szeretek teázni és elsősorban a narancsos rooibus teákat szeretem.
  6. Apró dolgoknak is nagyon tudok örülni. Egy kedves mosoly vagy apró gesztus az egész napomat be tudja aranyozni.
  7. Szeretek álmodozni.
  8. Szeretek játszani. Kedvenc társasjátékaim a Carcassonne és a Dixit.
  9. Szeretek új tartalmat, funkciót találni adott dolgoknak, szeretem a meglepő dolgokat.
  10. Szeretek avarban sétálni.
  11. Szeretek apró részleteket megfigyelni (időnként el is veszek a részletekben).

Gablen kérdési hozzám:

1. Kedvenc könyved? Nincs túl sok időm olvasni. Útközben (metrón, buszon, villamoson vagy vonaton) szoktam elővenni egy-egy szépirodalmi kötetet. Elsősorban a romantikusokat kedvelem, Austen-t különösen. Könyvtárból leginkább kézimunkával, kézművességgel kapcsolatos könyveket szoktam kikölcsönözni. Az interneten és este szívesen olvasok verseket, nagyon szeretem az elgondolkodtató haikukat. A kisebbik lányommal szoktunk együtt olvasni, persze leginkább gyerekirodalmat, elsősorban meséket. Biztosan nem túl meglepő, hogy szeretem Lázár Ervin meséit.
2. Édes vagy sós? Inkább sósat választanék. Vannak időszakok, amikor ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy édességet egyek, de akkor sem túl tömény édességet. Jellemzően, társaságban inkább sós sütit eszegetek. Szeretem a kekszeket és a ropit.
3. Kedvenc sportod? Szeretek úszni, de ha a túrázás is sport, akkor inkább azt választanám. Amíg használható volt szegény GPS-készülékünk, addig jártunk kincset keresni, ezeket a kirándulásokat nagyon élveztem.
4. Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre? Ez jó kérdés és persze egy csomó további kérdést is felvet (pl. hogy eleve mennyi időre mennék, de értelmezhető úgy a kérdés, hogy mit is akarnék használni egy ilyen nem várt esetben... stb.). Talán túlélőfelszerelésként kést, spárgát, textilanyagokat, tűt, gyufát vinnék. Elvinnék egy Bibliát is. Meg elvinnék elsősegélycsomagot is fertőtlenítővel. Írószert és papírokat. Ha lehetne, elvinném a két lányomat is magammal. (Nem igazán szeretnék lakatlan szigeten élni, még úgy sem, ha csak "aludni" járnék haza. Szükségem van társaságra és a civilizáció egyes részei is hiányoznának. És mióta voltam bébiszitter külföldön kb. 1,5 évig, azóta tudom, hogy mit jelent a "honvágy". Szóval, honvágyam is lenne, biztosan.)
5. Kedvenc virágod? Ajándékképp talán legjobban hófehér, illatos királyliliomot kérnék. De én borzasztóan tudok örülni egy mezei virágokból összeszedett csokornak is! Nekem úgyis a gesztus lenne a fontos. Budapesten, a belváros szélén lakunk, így sajnos nincs kiskertünk, még egy erkély se. Alkalmazkodva a lehetőségekhez, örülök a cserepes virágoknak is. Annapannim (ő a kisebbik lány) volt ovija mellett nőtt egy tulipánfa, hatalmas, illatozó virágokat hozott minden tavasszal. Mennyire szerettem!!! És borzasztóan szeretem a cseresznyevirágokat is. Gyönyörűek. Ha lenne kertem, biztosan lenne leanderem.
6. Számítógép vagy laptop? PC, mert a laptopot nem igazán tudom jól használni, sehogy sem esik kézre.
7. Kedvenc évszakod, és miért? Határozottan az ősz. A színei miatt: szeretem a sárgás-narancsos-barnás színeket és a zöldeket. Ilyenkor már kellemes a hőmérséklet is és tudom, meglepő, de én szeretem az esőt is. Ilyenkor csodás a zörgő avarban sétálni, a levegőbe repíteni a színes leveleket, meg nézni, ahogy a szél játszik az elszáradt levelekkel. Ilyenkor már finoman, simogatóan süt a nap.
8. Mit szeretsz jobban, sütni vagy főzni? Nem vagyok egy konyhatündér, nem is szeretek a konyhában sürögni. Ha már muszáj választani, akkor az a főzés lenne. Ebből is leginkább a végét, vagyis a tálalást, azaz pontosabban a díszítést szeretem.
9. Tó vagy tenger? Tó. Nincs tengeri tapasztalatom. Néhányszor voltam csak tengerparton, tengerben egyszer sem, fogalmam sincs, mennyire sós és nem láttam tiszta vizű tengert tengeri állatokkal. A tó édesvíz, jó benne úszni, meg fürödni. Gyerekkoromban sokat jártunk evezni, szeretek víz mellett lenni. Azért, ha lehetne, kipróbálnám a tengeri búvárkodást egyszer.
10. Kedvenc állatod? Szeretem a makikat és a gekkókat. Inkább kutyás vagyok, kedvenc kutyafajtám a vizsla és a golden retriever.
11. Szoknya vagy nadrág? Szoknya. (Vagyis leginkább hosszú ruha. Nagyjából a férjhez menésem óta. Azelőtt szinte kizárólag nadrágot hordtam. Két egészségügyis szülővel anyagilag nem voltunk valami jól eleresztve és ez volt praktikus.)

Akiknek továbbadnám:
  1. Boldogság vár
  2. Timi - Kalandjaim a tűvel
  3. Bubu - Bubudekor-Mesedekor
  4. Töpszlívi
  5. Anik
  6. Barbaral - Natural hand dyeing
  7. Lidércke - Öltögető
  8. Szera
  9. Napos
  10. Sucika - Játékos tanulás és kreativitás
  11. Hencsi
Én ezeket a kérdéseket szeretném feltenni, mert ezekre vagyok kíváncsi:
  1. Hogyan/miért választottad a blogos nevedet (nickname) és/vagy a blog nevét?
  2. Mi a kedvenc színed/árnyalatod?
  3. Mik azok a dolgok, amikre igazán büszke vagy?
  4. Van-e valamilyen dolog, amit eddig féltél kipróbálni, de igaziból azért szeretnéd?
  5. Milyen a kedvenc bögréd vagy csészéd?
  6. Van-e olyan hely a közeledben (akár park vagy egy kis zug vagy egy fa töve), ahol szívesen ücsörögsz? Miért szeretsz ott lenni?
  7. Van-e olyan kézbe fogható tárgyad, amihez különösen szép emlék fűződik?
  8. Van-e valami, amit szeretnél megtanulni/elkezdeni tanulni 1-2 éven belül?
  9. Van-e/volt-e olyan idősebb ember a környezetedben, aki rendkívül közel áll/állt a szívedhez? Miért?
  10. Van-e kedvenc betűtípusod? Milyen jellemzői vannak?
  11. Volt a gyerekszobádban valami, ami igazán jó érzéssel töltött el? Mi volt az?

július 06, 2012

Hímzett törölközők (2+1+2) (Embroided towels)

A lányaim idén nyáron is mennek néhány táborba, szerencsére vízpartra. Közelgő szülinapjaikra könyveket és hímzett törölközőket kértek mindketten. (Persze nem egyszerre, de tudjátok, hogy megy ez: ha az egyiknek elkezdek egy hímzést, rögtön jelentkezik a másik is...)
My daughters will go to some camps this summer as well, fortunately next to waterfront. They asked books and towels for their birthday that coming soon. (Of course, their request arrive one after the other. You know how it goes: if I start to make an embroidery for the one, so soon appears the other girl...)

Szóval, mostanában szép hímzéseket készítettem. Anna egy különleges táborba megy, ezért neki 2 új nagy fürdőlepedője lesz:
So,
recently I made nice embroideries. Anna goes to a special camp in the middle of August, so she will need more beach towels:




Lili egy delfines mintát választott és kerestem neki egy szép betűtípust is a nevéhez:
Lili selected a dolphin sample and also asked for a nice font to stitch her name with:


Ezeket meg csak úgy, pluszban készítettem (az egyiket hagyományos méretű törölközőre, a másikat fürdőlepedőre - a hímzésük már pihent egy ideje):
These embroideries (I stitched earlier) were sewed onto towels, one is usual-size, the other one is beach-size: