május 22, 2013

Méhecskés párna (Pillow with Bee)

Ismét kaptam egy kedves felkérést az egyik tanárunktól: egy tündéri, szorgalmas kislánynak kértek tőlem egy párnát.
A tanító nénink a kész hímzett mintáim közül egy méhecskéset választott...

Ilyen a középminta...


... és a háta...
 
Remélem, nagyon fog tetszeni neki és szép álmai lesznek a párnán aludva...

május 20, 2013

Újabb horgolt baglyok... (New Crochet Owls...)

Újra horgoltam egy adag baglyot...


május 16, 2013

Rózsaszín cicás párna (Pillow with pink cat)

Az egyik gyerekkórházba hamarosan tündéri meglepetés érkezik: egy nagyon rózsaszínű, cicás (Trallala cica) párna képében. Az egyik tanárunk jelezte nekem, hogy a kórházukba kezelésekre jár egy rendkívül szorgalmas, nagyon aranyos kislány, akit szeretne kiemelkedő munkájáért jutalmazni. Őszintén kívánom neki, hogy gyógyuljon meg és és ragyogja be a környezetét még nagyon-nagyon sokáig!!

Ezt a párnát hímeztem és varrtam neki:    

A Trallala-minta lementhető (pdf-formátumban): INNEN

Finom, puha alvópárnát készítettem. A szegély és a hátoldal textile egy régi bébiruhácska anyaga, mely most új életet kapott. Annám választotta ki, amikor édes rózsaszín anyagot kerestem a szegélyhez. Nem is hinnétek, de csoda kedves gombok tartoztak hozzá eredetileg, ezeket bepakoltam a különleges gombjaim közé, hiszen jól jönnek azok még egyszer, nem igaz?
Plusz, ha már annyi szívecske van a hímzésben, tettem a sarkokba is...

május 12, 2013

Horgolt bagoly (Crochet Owl)

Egy véletlen folytán elkezdtem újratanulni a horgolást. Még általános iskolás koromban tanultam meg a legalapvetőbb dolgokat (a láncszemeket, a rövidpálcát és a hosszúpálcát), de most belefogtam egy háromalkalmas tanfolyamba és az alapokat kiegészítettem. Mivel hetente csak egyetlen kurzusnap volt, így a köztes időszakban folyamatosan gyakoroltam esténként (horgoltam, újrafejtettem, horgoltam megint...). A tanárunk sok apróságot is elmondott közben és én igyekeztem annyit tanulni, amennyit lehetett.

Keresgéltem az interneten egyszerű virágok után, amin lehetne gyakorolni. Látszik, hogy még eléggé az elején tartok: a tanárom szerint meglehetősen lazán horgolok, pedig nagyon igyekszem (és a szoros horgolástól iszonyúan fáj szegény mutatóujjam). Nemrég ismét betértem a fonalboltba (1001 fonal) és olyan szerencsém volt, hogy ott találtam a tanárunkat és így segítséget kértem és kaptam egy nagyon édes bagoly horgolásához. Először ezt a baglyot Töpszlívinél láttam (ITT). Annyira aranyos volt velem ezúttal is, még egy linket is küldött Bunny Mummy egyik bejegyzéséhez, ahol egy hihetetlenül részletes leírás található rengeteg képpel!! Nagyon szépen köszönöm neki a rengeteg munkát!

Szóval, idén a budapesti gyerekkórházakba ilyen baglyok fognak elreppenni a tanév végén, meg egy tündéri nagyon-nagyon rózsaszín trallala-cicás párna is, de azt majd a következő bejegyzésben (a tanáraink még nem kértek tőlem könyvjelzőt, csak egy szupertitkos kreatív blogos tanítónéni - nem felejtettem el, csak mostanában nincs elég időm a blogomat írni). Most nézzük a baglyokat.........

Megmutatom, milyen baglyokat készítettem:

És néhány részlet:
1) Az eredeti minta szerint egy háromláncszemes gyűrűbe kell belehorgolni 14 egyráhajtásos pálcát. Én a kezdő gyűrű helyett az ún. mágikus kört használtam. A tanfolyami tanárunk mutatott erre is egy trükköt. Megkérdezem tőle, hogy ide betehetem-e...
> Képes útmutató ITT

2) A tanult rajzolás szerint megrajzoltam a mintát (vagyis pontosabban én így értelmeztem a leírást, remélem, jó lett):
1. kör: 12 pálca
2. kör: a pálcák KÖZÉ (!) 2-2 pálca
3. kör: a 2-es pálcacsoportok KÖZÉ (!) 3-3 pálca
4. kör: a fej elkezdése az ábra szerint + a maradék körívben a pálcákra RÁ 1-1 rövidpálca
5. körív: a fej 2. köre az ábra szerint

3) Az eredeti minta szerint az első körbe 14 egyráhajtásos pálcát kellene horgolni. A tanfolyamon a tanárunknak viszont volt egy megjegyzése: azt mondta, hogy az egyráhajtásos pálcákból 12 alkot egy szép kört, én így aztán kipróbáltam azt is. Azt tapasztaltam, hogy a 12-es kör baglya összességében gömbölyűbb lett, mint ami 14-es. Azt is hozzáfűzte a tanárunk, hogy a kör akkor fog szépen kifeküdni továbbra is, ha körönként az eredeti szemszámmal emelkedik, tehát a második körben lesz 2*12 szem, a harmadikban 3*12 szem és így tovább...

4) A szemhez az eredeti minta szerint kellene 3 láncszem (ez váltja ki az első egyráhajtásos pálcát) egy csúszószemmel összezárva és 13 egyráhajtásos pálca. Én kipróbáltam a körös változatot is, de aztán végül itt is mágikus körbe tettem 12 egyráhajtásos pálcát. Teszteltem egyráhajtásos hamispálcával is, de úgy szerintem nagyon pici lett a szeme.






5) A szárnyát az eredeti leírás alapján készítettem, bár nekem valahogy hiányzik egy szem a végéről, de ez abszolút szubjektív megjegyzés...


6) A szárnyat nem varrtam körbe, csak egy dupla "x"-szel rögzítettem. Nekem így jobban tetszik.

7) Kipróbáltam, milyen ha több fonalból áll a bagoly "füle" (vagyis tollcsomója - azt hiszem, így hívják).
Megmutatom azt is, mekkora lett egy bagoly. Szemeknek többféle változatot is kipróbáltam: gombokat és gyöngykombinációt. Az a személyes tapasztalatom, hogy szebb, ha a szeme nem lifeg, azaz rá van varrva a kör a testre, bár amúgy a gomb speciel szerintem azért elég jól megtartja a szemet.
Még nem döntöttem el, hogyan fogom bővíteni. Van pár karabínerem még és pár kicsi kulcskarikám is.