december 06, 2011

Textilbögre

Teafilter-tartókat készítettem a kollegáimnak a közelgő karácsonyi ünnepélyünkre.



Alapanyagok:
  • kikeményített vászon
  • csipke (olcsóbb, mint a medeira és több színben is kapható) vagy valamilyen szegély
  • szaténszalag
  • zsinór
  • gomb (kőhatású gombot vettem)
  • cérna, hímzőfonal

Elkészítés:
  1. Megrajzoltam a sablonokat: a színoldali darabot + a hátoldalt (nálam kissé hosszabb, mint a színoldal, ami a lehajtás miatt kell). A sablonok elkészítésekor ügyeltem arra, hogy függőleges tükörtengelye legyen és szép íve legyen a bögrének.
  2. A sablont átrajzoltam a kikeményített vászonra megfelelő számban.
  3. A kiszabott részek felső szegélyét cikcakköltéssel 2x végigszegtem.
  4. A színoldali darab mindegyikénél, illetve a hátoldali darabok többségénél a felső szegélyt kb. talpszélességben visszahajtottam és letűztem.
  5. A hátoldali darab felső szegélyére szélein rövid ráhagyásokkal rágombostűztem csipkét úgy, hogy a csipke alá illesztettem középre a félbehajtott szaténszalagot. Ezt követően varrtam rá az anyagra a csipkét, majd a két szélén a ráhagyást levágtam.
  6. A fülhöz szükséges zsinór felső részét levarrtam erős cikcakköltéssel.
  7. Ezt követően végigvarrtam a bögre oldalát 2x cikcakköltéssel, ügyelve arra, hogy az első varrásnál a fül alsó részét is befogjam, második körben pedig arra figyeltem, hogy a kidomborodó részeknél ne akadjon el a talp (kézzel rásegítettem).
  8. Körben óvatosan levágtam a kilógó szálakat, illetve a fül felesleges részeit.
  9. Végül bejelöltem a gomb helyét és felvarrtam.
  10. Tasakos teákat tettem a textilbögrébe.
Tippek:
  • A sablon elkészítéséhez háromszögvonalzókat és görbevonalzót (ún. francia vonalzót; minta a használathoz: ITT) használtam.
  • Az újrahasznosítás jegyében olyan zsinórokat is felhasználtam, amik egykor ajándéktasakok fülei voltak. Persze szebb és természetesebb is, ha inkább pamut vagy kender/juta alapanyagú zsinórt használunk.
  • Lehet azonos méretű a színoldal és a hátoldal és lehetne úgy is lezárni egy pánttal. Belin oldalán is találtam textilbögrét, ő cipzárral zárta a két lapot: ITT LÁTHATÓ. Aranyos, bélelt bögréket készített. Azóta már láttam más oldalakon is hasonló textilbögréket.
  • A csipke felvarrásához a cérna színét a csipkééhez választottam, ami a vászonanyag hátoldalának színétől adott esetben eléggé eltért, ezért szerencsésebbnek találtam a hátoldalról felvarrni a csipkét.
  • A fülek felvarrásánál kitapasztaltam, hogy akkor néz ki a legjobban (az én szubjektív véleményem szerint), amikor kissé ferdén varrtam le.
A részletek:


Változatok:
A csipkék egy részénél kihasználtam azt a tulajdonságát, hogy nagyobb áttörésekkel bír, egy-egy vékony szaténszalagot fűztem a lyukakba:


Egyes daraboknál kilyukasztgatott bőrszegélyt használtam fel, amit még régebben ajándékba kaptam. A bőrszegélyt egyszerű futó öltéssel, keresztöltésekkel vagy láncöltéssel varrtam rá az anyagra. Természetesen úgy varrtam fel, hogy a félbehajtott szaténszalagot (ami a gomb pántja) alá illesztettem és rögzítettem. Így:

Egyszerű futó öltés (Running Stitch):
Láncöltés (Chain Stitch):

Egyszerű szegélyeket is alkalmaztam díszítésül, ezeket a két hosszanti oldalon pár milliméter szélességben varrtam le:



A lazább szövésű szegélyt inkább cikcakköltéssel erősítettem az anyagra:

4 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötleteid vannak!Kedves ajándékok!:)
    Szép adventi készülődést Neked!

    VálaszTörlés
  2. Ügyes vagy, szép munka!
    Biztosan fognak örülni a kollégák! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik az ötlet és ügyes vagy :o)!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek! :) Gondolom, mindenki örült neki!
    Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés