január 03, 2012

Karácsonyi textil teáscsészék és kévéscsészék + kávés bögre

A csemetéimnek annyira tetszettek a textil bögréim, hogy varrtam még belőle jó párat a családtagoknak és néhány kedves ismerősnek (pl. a kedvenc zöldségesemnek).

Persze sikerült elkövetnem azt a bakit már megint, hogy nem fotóztam le az elkészült ajándékokat (többek közt a húgomnak készült párnát se)...

Szerencsére kölcsön tudtam kérni a fotózás erejéig néhány csészét, plusz az öcsém is volt olyan jó, hogy befotózta és elküldte nekem az ő bögréiket.
Az utolsó csészét még korábban magamnak befotóztam, mert az kicsit kilógott a sorból, lévén a többivel ellentétben bélelt.

A bevezető után megmutatom, mik készültek még (persze, amiről van fotó ) :

1) Mivel a szép narancsos színű csíkos anyagom elfogyott, egy régi, vastagabb lenvászon szoknya anyagát használtam fel a csészékhez. A már korábban is felhasznált bőrszalaggal díszítettem a csészéket (hímzőfonallal, egyszerű futó öltéssel rögzítettem) és különlegesen szép gombokat választottam. A legszebb gombjaim közül is leginkább a fagombok között keresgéltem.
A nagyobbik lányom kérésére farmeranyagból is készítettem csészét. Ezekhez elkopott, szétszakadt farmernadrágokból megmentett anyagot választottam. A farmerhez inkább szép hófehér madeirát illesztettem, ezek annyira szépek együtt.
Minden gomboló szaténszalagból lett. A fülek zsinórjának egy része a régi megmentett dísztasakok füleiből lettek félretéve.
A nekem ajándékozott legszebb díszzacskókat el szoktam tenni, a csemetéim viszont nem nagyon használják, vagy ha igen, hát hamar el is nyűvik, mert még egy darabig rakosgatják, ezzel-azzal töltögetik, de egy idő után már kidobásra ítélik, sőt van, hogy nem is akarják megtartani. Ezeknek általában szuper füle van, a zsónórt meg lehet menekíteni a jövőnek (a díszzacsik anyaga is felhasználható esetenként).


2) Az öcsém felesége hol teázós, hol kávézós, ezért neki varrtam (hosszított) kávésbögrét is.


3) Bélelt kávéscsészét is varrtam (alapanyaga sötétbarna kordanyag, világosbarna foltokkal), melyet szép csipkével és virágmotívumos fagombbal díszítettem. Többféle kiegészítővel is variáltam más, ugyanilyen alapanyagú textilcsészéket.
Valójában a bélelés nem jelent komolyabb plusz munkát. A világosbarna foltokhoz hasonló színű vásznat kerestem, majd kétoldalú vetex-szel összeragasztottam a rétegeket és így szabtam ki a két darabot: az elejét + a meghosszabbított hátoldalt. Innentől pedig ugyanúgy készült, mint az egyszerűbb, béleletlen változat. A béleléstől az egész csésze fala merevebb lett.

Ilyen készen:

És néhány részlet:
(kinyitva)
(a szegély kívülről és belülről)

(a fül beillesztése felül és alul)
(a gomb)

3 megjegyzés: