február 14, 2011

Hímzés kongréra

Egy szép minta:

Teljesen szimmetrikus minta, ami több hímzéssorból áll.
sárgás színnel (egymással harmonizáló sárgák)
narancs-zöld színváltozattal (ezek eléggé elütnek, hogy jobban látszódjon)

Részletek:


1) Legbelső négyzet (csillagok):

A csillag méretétől függően változik a középponton átmenő szálak száma. A legegyszerűbb csillagnál 8 fonal megy át a középponton. Ennél az öltésnél, ha finoman meghúzzuk a szálat minden alkalommal, ahogy áthalad a szál a központi lyukon, akkor a minta közepén egy kis lyuk lesz.


  • A mintasorban az első csillagnál a szélről varrtunk befelé, kissé megfeszítettem a szálat.
  • A második csillagot úgy varrtam ki, hogy 45 fokkal elfordítottam az első csillagot és szintén kissé megfeszítettem a szálat.
  • A harmadik csillagnál nem húztam meg a szálat, csak éppen egy leheletnyit.
  • A negyedik csillagnál pont fordítva hímeztem mint korábban: egy középpontból kiindulva, varrtam a szálakat kifelé irányulva.
  • Az ötödik csillag olyan formájú, mint az első, de is is a középponttól távolodva, kifelé irányulva hímeztem a szálakat. Kinagyítva jól látszik, hogy középen egy kis "púp" keletkezett.
2) Belülről a második sor (backstitch):
jobbról balra
balról jobbra

3) Belülről a harmadik sor (laced double running stitch):

Két egyszerű fércelővonalat varrunk először, egymással párhuzamosan, majd egy új szálat fűzünk át levarrt szálak között.

4) A külső sor (interlaced stitch):

Itt is egyszerű öltéssorokkal kezdjük, majd egy új szálat fűzünk át a már levarrt szálak között úgy, hogy a tűt mindig azonos irányban tartjuk (itt pl. ÉK-DNy irányban). Akkor a legszebb, ha elég merev a kacskaringós szál. Ha mégis puha hímzőfonallal varrunk, akkor lazán kell átvezetni a szálat, nem szabad megfeszíteni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése