augusztus 26, 2010

Virágzó tavaszi fa, keretben

Ezt a képet nyár elején készítettem:



Több hasonló is készült. Tulajdonképpen egy csere miatt hímeztem. Egy gyógypedagógiai központba kellett bemennem, ahol sajnos pont lekéstem egy vásárt, vagyis megnézegetni még megtudtam, ami addigra maradt, de nem igazán volt nálam pénz és nem tudtam semmit sem venni magamnak. Az ott tanuló gyerekek saját, kézzel készített munkáiból lehetett választani. Én amúgy is szeretem, amiket gyerekek készítenek, valahogy benne van a szívük is…
Láttam nagyon szép, papírból készült virágokat is. Igaziból olyanokat szerettem volna magamnak, ezért legközelebb, mikor bementem oda, megkérdeztem, kaphatnék-e papírvirágokat, cserébe egy hímzett képet adnék. Többet is hímeztem, hogy lehessen választani. Sajnos arról a képről nincsen fotóm, amit elcserélgettem.
A megmaradt képet visszavittem az irodánkba és onnan már ki sem engedték. Most, hogy elkezdődött nekem az új tanév, minden nap látom, mert az igazgatóhelyettesünk az ablakba tette…

Lehet, hogy fogok őszi képet is csinálni. Az ősz a kedvenc évszakom…


Két részletet tudok mutatni a képről:



Fehér napszövet alapra hímeztem, amit textiles, ragasztós közbéléssel merevítettem a hátoldalról.

Először a fát készítettem el. Az alapmintát egy vékony zsírpapírra rajzoltam és grafittal másoltam át az anyagra. A fa nem szimmetrikus.
Többféleképpen készítettem el a fa vonalát. Középbarna hímzőfonallal dolgoztam először, száröltéssel hímezve ki a fát, amitől magasabb és vékonyabb hatású lett. A láncöltéssel hímzett változat esetén a fa terebélyesebbnek néz ki.
A fa után következett a levélzet. Apró, csúcsos leveleket hímeztem "lazy daisy" hímzéssel úgy, hogy a levarró kis öltés egészen kicsi és olyan, mintha a levél szára lenne.
Amikor készen voltam a levelekkel is, rátértem a virágokra. Mivel a narancsos-barnás (vagyis az őszi) színeket különösen szeretem, ezért az egyik fára elszórtan sötétebb narancsos virágokat, míg erre, az itt bemutatott mintára sárga színű virágokat tettem. A virágok három szirmúak, három kis "french knot"-ból állnak.

Mihelyst befejeztem a virágos fákat, kerestem levélmintás anyagot, majd íveltre vágtam néhány csík szélét és megpróbáltam a finom, enyhe íveket egymáshoz illeszteni, miközben ügyeltem arra is, hogy a fa rajta álljon a talajon. A fa és a keret méretét figyelembe véve, igyekeztem a kép alsó részének egy vékonyabb, belső keretet kialakítani.
Az anyagokat cikcakk öltéssel varrtam rá a napszövet alapra, különböző színű zöld cérnával, többféle öltésmérettel, hogy olyan "fűszerű" legyen a talaj a fa környékén.

Legvégül a jobb felső sarokba hímeztem egy-egy napot. A nap belsejét lazább csigavonalban hímeztem narancssárga színnel, majd a még fehér részeket kicsit világosabb napsárgával kitöltöttem. A csigavonalak így elmosódottabbak lettek. Igyekeztem a napsugarakat is megjeleníteni: "V" alakjuk egyik szára rövidebb, másik hosszabb, így kissé szikrázó hatást keltenek.

Ilyen virágot kaptam cserébe:

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett ez a kép :)
    Milyenek a papír virágok amikre cseréltél?

    VálaszTörlés
  2. Hát, sajnos nem papírvirágokat kaptam, helyette olyan virágokat kaptam, amiknek a szirmai drótra kifeszített színes harisnyából vannak. Nagyon kedves ajándék volt ez is. Már csak egy van a csokorból, mert a kisebbik lányom osztálytársai elkuncsorogták a többit. :)
    Remélem, lesz majd vásár megint, gondolom, legalább Karácsony előtt, és azt is remélem, hogy rám csörögnek, hogy időben el tudjak majd menni...
    (Beteszek ide, a blogba utólag egy képet a virágról, amit kaptam.)

    VálaszTörlés
  3. Szép ez a virág :) Sokszor gondolkodtam, hogy csinálok ilyen szirmú virágot, de valahogy mindig elmaradt....egyre csak nő a listám, hogy miket is szeretnék készíteni, de az időhiány nem engedi sajnos :(

    VálaszTörlés