július 21, 2010

Alapismeretek: crazy patchwork

Az eddigi tapasztalataim alapján úgy definiálnám ezt a technikát, hogy foltvarrásos kézimunkát egészítünk ki különböző hímzésekkel, tipikusan például a varrásvonalakat letakarva csipkével, szaténnal. Az anyagszélek találkozási vonala kiváló "sorvezető" valamilyen hímzéses sormintához. Ezen kívül persze a foltok által kijelölt tereket is ki lehet tölteni valamilyen módon, akár gyöngyökkel, gombokkal is.

Mire figyeljünk nagyon?

* Lehetőleg olyan alapanyagokat (textilia, gomb, flitter, gyöngy... stb.) használjunk, amik kibírják a tisztítást. Lehet, hogy az anyukaságom az oka, de kézimunkáim elkészítése során igyekszem figyelembe venni, hogy gyerekek mellett a kézimunkáinkat időnként mosni és vasalni is kell. Nem szoktam egyszerre túl sok gombot használni vagy olyan anyagokat összeválogatni, ahol a mosás hatására eldeformálódnak az anyagok. A legjobb az, ha már használt anyagokat használunk fel újra, de ha valahol látunk egy szép anyagot, akkor azt mindenképpen ki kell legalább egyszer mosni, hogy "beavassuk", azaz ne később ugorjon össze és lássuk, engedi-e a színét!
* A párnáim összevarrásakor szoktam hagyni egy kisebb nyílást, amin keresztül ki lehet fordítani vagy újra lehet tömni.
* Nyugodtan engedjük el a fantáziánkat és próbáljunk ki újdonságokat is, például vasalható csillogó gyöngyöt, térben kiemelkedő applikációt, függönydíszt, farkasfogat. Jó szolgálatot tehet a rongyoszsákunk, ahol igazi kincsekre bukkanhatunk: gyönyörű gombokra, egy feslő anyag valamilyen szép részletére, mintájára, egy apróbb hímzésre, régi csipkékre. Nagymamáink porosodó textiliái is új formában születhetnek újjá.
* Családosok esetében ügyeljünk arra, hogy "gyerekbiztos" legyen az elkészült tárgy (párna, falvédő... stb.). A legkisebbek még mindent megrágcsálnak, amit elérnek, vagyis ilyenkor erősen kell felvarrni a gyöngyöt vagy egyáltalán nem kellene használni a fulladásveszély miatt!!
* Párnáknál töltőanyagként vies-t szoktam használni, mert ez mosható. Méteráruként lehet megvenni, bár én fel szoktam vágni kisebb darabokra, hogy egyenletesebben lehessen elosztania párna belsejében és a csücskökbe is szoktam tömni egy-egy kisebb vlies-darabot. Többszöri mosást követően a tömőanyag sajnos "összeesik", de semmi baj, hiszen ki lehet cserélni.

Nagyon sokféle öltéstípust ismerek, de mivel csak nagyon korlátozottan találtam eddig magyar nyelvű leírásokat, ezért főleg az angol neveket fogom használni (így rá is lehet keresni majd az interneten).

Itt találhatsz egy másik hímzéses foltvarrással foglalkozó blogot:
http://eminor.blogter.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése